Musical som kunstart

Musical er den dag i dag blevet genopstået og er igen blevet populært i mange lande. Historisk set kan man sige, at der er tale om en teaterform, der stammer fra USA, hvor man vil opleve, at dialog veksler med sang og dans. I løbet af dette indlæg vil man fra forfatterens side forsøgte at sætte fokus på denne kunstart, der har opnået stor popularitet i den vestlige kultur.

Hvad dækker musicalgenren over?

Musical som kunstartMusicals tager sit udgangspunkt i den talte dialog, der under musicalen vil veksle med sang og dans, og kan således siges at være placeret et sted mellem film og teater, hvilket ligeledes er grunden til, at mange musicals både findes som film og som teaterstykke. Man kan sige, at den trækker tråde tilbage til den europæiske operette og den amerikanske underholdning. Denne genre blev udviklet på Broadway, der er beliggende i New York, i den første del af 1900-tallet.

Man mener, at den første egentlige musical var Show Boat fra år 1927, der blev produceret af Oscar Hammerstein II og Jerome Kern. Denne forestilling bestod af to akter, hvor man havde formået at integrere sang og dans i stykkets dramatiske forløb, og man havde samtidig musik, der underbyggede den handling, der udspillede sig på scenen.

Den første store periode

Den første store periode inden for musicals betegner perioden fra cirka år 1940 til år 1960. I denne periode fortsatte Oscar Hammerstein II og Jerome Kern deres succes fra tidligere og producerede derfor på ny musicals. Det blev blandt andet til Oklahoma! fra år 1943 og South Pacific fra år 1949. I Oklahoma! så man for første gang, at musik blev benyttet som et element, der var med til at bære historien fremad. De fleste musicals, der blev konstrueret i løbet af denne periode, bygger på romantiske plot, hvor der opstår komplikationer mellem forelskede personer. Man vil således ofte se, at der er tale om personer fra vidt forskellige sociale miljøer, der forsøger at komme hinanden nær, men som oplever problemer fra omverdenen.

Leave a Reply