Hvad er kunst?

What is artAt kunstnere er de personer, som konstruerer en form for kunst, er der ikke mange, som ikke er klar over, men hvad er kunst egentlig? I løbet af dette indlæg vil det blive forsøgt at give et bud på, hvad kunst helt generelt kan siges at være. Der vil således ikke blot være fokus på en enkelt form for kunst, men kunst helt generelt.

Hvad er kunst?

Der kan være vidt forskellige meninger om, hvad der er kunst, og hvad der ikke er. Det kan derfor være en svær, hvis ikke umulig, opgave at komme med en helt klar definition på, hvordan man betegner kunst. Grunden til denne problematik er, at kunst ikke er en sandhed, ligesom det for eksempel er tilfældet med naturvidenskab, og da det ikke er en decideret sandhed, kan det således heller ikke bevises. Kort fortalt kan man således sige, at kunst afhænger af, hvem der ser på det.

På trods af at man ikke helt præcist kan tegne en streg mellem, hvad der er kunst, og hvad der ikke er kunst, kan man alligevel komme lidt tættere på en definition. Ordet “kunst” stammer fra det oldtyske ord “techne”, hvilket var et ord, som blev opfundet i løbet af middelalderen. I dag kan man oversætte “techne” til at udføre en bestemt handling. Denne betydning kan man herefter overføre til kunst, hvilket fortæller, at kunst handler om, at der bliver udført en bestemt handling. Kunst kan således være handlingen, der skaber en vase, men kan ligeledes være den handling, der maler grafitti på en bygning.

Kunst historisk set

Historisk set havde man et skarpt syn på, hvad der blev opfattet som værende kunst, hvilket for eksempel var malerier, musik, poesi og arkitektur. Dette adskiller sig således fra, hvordan man opfatter kunst den dag i dag, da det er et meget bredere felt end tidligere.

Leave a Reply